Wesele w góralskim stylu

goralskie wesele

Góralskie wesele kojarzy się z tradycyjnym, ale bardzo hucznym przyjęciem, przepełnionym kolorami, skoczną muzyką i szaleństwem do białego rana. Nawet jeśli Para Młoda nie pochodzi z górskiego regionu, może zdecydować się na zorganizowanie wesela właśnie w takim stylu. Wesele w górach to świetny sposób na oryginalne zaślubiny z folkowym przytupem!

Jak zorganizować wesele w góralskim stylu?

Nie ma lepszego miejsca na wesele w góralskim stylu niż karczma góralska. Dom z drewna, a za oknami szczyty sięgające aż do chmur to najlepsza sceneria oddająca podniosłość chwili i wprowadzająca w niepowtarzalny nastrój. Niemałe znaczenie mają jednak wszelkiego rodzaju dodatki folklorystyczne, takie jak np. koronkowe obrusy, świece, świeże kwiaty, papierowe ozdoby, kolorowe wstążki, wycinanki, wzorzyste serwetki itd.

Ważnym elementem góralskiego wesela jest również dobra, swojska kapela, która potrafi perfekcyjnie odtworzyć charakterystyczne folkowe dźwięki i skutecznie poderwać do tańca.

Na góralskim weselu Para Młoda powinna zaprezentować się w tradycyjnych ludowych strojach lub też ubraniu stylizowanym na góralski. Panna Młoda może pokusić się o założenie kolorowej spódnicy w kwiaty, białej koszuli, gorsetu, wianka i czerwonych korali. Pan Młody natomiast do ślubu powinien założyć — zgodnie z tradycją — jasne, wełniane spodnie, zapinaną pod szyję białą koszulę oraz pas. Tradycyjne góralskie obuwie to oczywiście kierpce. Jest to tradycyjny góralski strój i niestety nie będzie łatwo go zakupić. Zamiast typowego stroju ludowego lepiej postawić na folkowe akcenty w postaci dodatków inspirowanych tradycyjnym strojem, np. buty lub torebkę, duże korale, drewnianą biżuterię, haftowane aplikacje na sukni, czy włosy spięte w warkocz lub koszyczek. Na głowę można założyć wianek, który ostatnimi czasy wraca do łask w ślubnych stylizacjach.

Nie ma wesela, a tym bardziej góralskiego, bez suto zastawionego stołu. Na góralskim weselu powinny królować przede wszystkim tradycyjne dania. A jeśli chodzi o kuchnię góralską, to na pierwszym planie powinny być takie potrawy jak baranina, kwaśnica, oscypki, pierogi, kluski ziemniaczane itp. A na popitkę — śliwowica.