O czym pamiętać, tworząc menu weselne?

O czym pamiętać, tworząc menu weselne?

Jedzenie – to jeden z najważniejszych elementów każdego przyjęcia weselnego. Menu weselne powinno być przygotowane starannie, przede wszystkim z uwzględnieniem preferencji gości.

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie weselnego menu. Przecież to zestaw standardowych, tradycyjnych potraw i smaków, które doskonale znamy z polskiej kuchni. W praktyce jednak to właśnie menu wymaga najwięcej pracy i czasu spędzonego na podejmowaniu decyzji. Współcześnie Pary Młode coraz częściej chcą połączyć tradycyjne smaki z nowoczesnymi frykasami. Bardzo rzadko zdarza się, że uczestniczymy w dwóch weselach, na których było podobne menu. Nieograniczone możliwości kulinarne sprawiają, że każdy może znaleźć coś oryginalnego dla swoich gości weselnych.

Menu weselne – tradycja i nowoczesność

Trudno wyobrazić sobie polskiego wesela bez obiadu weselnego, składającego się z zupy i dania głównego, a także tradycyjnych potraw mięsnych, roladek, kotletów schabowych, sałatek czy słodkich ciast. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by obok nich znalazły się takie propozycje, jak pierś z kurczaka zapiekana ze szparagami, polędwiczki wieprzowe z wiśniami itp. Najlepsze menu weselne to takie, które daje gościom wybór i potrafi sprostać oczekiwania różnych osób.

Przykładowo, organizując wesele w Ustroniu, Zajazd na Kępie proponuje tradycyjną kuchnię, która jest bardzo urozmaicona i pełna różnorodnych smakołyków dla każdego. Oprócz dań głównych na weselnym stole znajduje się bardzo wiele przystawek i przekąsek. Najważniejszym punktem kulinarnego programu jest uroczysty obiad, składający się z przystawki w postaci zupy oraz dania głównego. Po obiedzie na gości czeka smaczny deser. Goście mogą też spróbować smakołyków znajdujących się na tzw. zimnej płycie. Znajdują się na niej pyszne, tradycyjne szynki, pasztety, sery, koreczki warzywne, śledzie, pieczywo.

Pamiętajmy, że menu weselne to niezwykle ważna kwestia. Para Młoda powinna więc dołożyć wszelkich starań, aby wybrać jak najlepsze smakołyki, które spełnią oczekiwania gości.